Fastpriskontrakter stopper opp som følge av regjeringens skatteforslag

Nyheter
0

Laksens selges kun i spotmarkedet. Det vil opposisjonsleder Erna Solberg (H) endre på.

Usikkerheten knyttet til bruken av en såkalt normpris, basert på de ukentlige noteringer på Nasdaq, har fjernet markedsaktørenes vilje til å inngå langsiktige fastpriskontrakter.

– Dette gir dramatiske utslag. For vi ser allerede nå at ingen tør å inngå langsiktige kontrakter, som er grunnlaget for veksten i denne næringen, sier Erna Solberg til DN.

Solberg ville helst ha utsatt hele grunnrenteskatten på laks, og hun er særlig motstander av en normpris som skattegrunnlag. Men hun åpner for et forlik, der man øker andre skatter for oppdrettsnæringen.

Når det gjelder provenyet som regjeringen har foreslått, altså statens økte skatteinntekter på 3,6-3,8 milliarder kroner fra sjømatnæringen, sier Solberg at dette ikke er et beløp som skremmer Høyre fra et bredt forlik, ifølge avisen.

Den tidligere statsministeren sier at Høyre er åpen for at sjømatnæringen skal betale mer skatt, og hun er villig til å diskutere andre innretninger enn en grunnrenteskatt med normpris. Hun sier hun blant annet kan diskutere en økning av produksjonsavgiften.

– Det akutte nå er at det blir gjort klart fra regjeringen at et normprissystem ikke blir innført, slik at bransjen kan begynne å inngå fastpriskontrakter igjen, sier Solberg.